הילד נמנע מעיסוק גרפו מוטורי (ציור, העתקה, כתיבה)

כשילד נמנע מעיסוק גרפו מוטורי, חשוב לבדוק קודם כל את עיניו. כדי להעתיק העין צריכה לנוע בציר - קרוב-רחוק בצורה חופשית ויעילה, ללא מאמץ, ולהיות מתואמת עם חברתה.  פעולה זו נקראת כינוס (קרוב)  וביזור (רחוק) עיניים. לדוגמא,  כשילד מתבקש להעתיק מהלוח, הוא  מסתכל ללוח (שהוא רחוק ממנו), ופונה למחברת, כדי לכתוב בה (שהיא קרובה אליו). 

 יכולים להיות כמה סיבות לכך שפעולת הכינוס והביזור של העיניים בלתי יעילה. למשל, שריר עדשת העין חלש, או שלילד  היפרמטרופיה, או שקימת פזילה גלויה או סמויה. בכל מקרה נראה המנעות מפעולה זו.

בנוסף ליעילות כינוס העיניים וביזורן, יש לבדוק גם את יעילות מעקבי העיניים. כדי להעתיק, הילד צריך לעקוב בשיטתיות אחר אותיות, מילים, סימני פיסוק. אך אם מעקבי העיניים שלו בלתי יעילים, הוא עלול להשמיט אותיות,  לדלג על מילים, או לטעות בשורה אותה הוא מעתיק. וגם אם אלה אינם מתקימים והוא מעתיק נפלא, הוא עלול לבזבז כל כך הרבה אנרגיה  על העתקה, עד שהוא מעדיף להמנע. 

הערה חשובה: המנעות מהעתקה יכולה להגרם מסיבות נוספות שאינן קשורות לעיניים. למשל רגישות וסטיבולרית, רגישות לעוצמת האור, קשיים בתיאום עין יד, חסר בתחושה העמוקה של בגוף, וטונוס שרירים נמוך.

בסרטון שלפניכם נצפה בילד שהתחום החזותי שלו דורש התערבות.